Zwyczajny niezwyczajny

kwietnia 19, 2017

Hippophae rhamnoides L.

ang. sea buckthorn, common sea-buckthorn, pol. rokitnik zwyczajny

To ciernisty krzew z rodziny Oliwnikowatych (Eleagnaceae), który porasta piaszczyste urwiska nadmorskie, wydmy i zbocza górskie od Europy, przez Azję Mniejszą i Środkową, Syberię aż po Tybet i Chiny. W Polsce rokitnik można znaleźć na piaszczystych urwiskach nad Bałtykiem.

Surowcem spożywczym wykorzystywanym w przemysłach spożywczym, kosmetycznym i leczniczym jest owoc rokitnika (Fructus Hippophae) lub same nasiona (Semen Hippophae).

Rokitnik zwyczajny był od wieków ceniony i stosowany w tradycyjnym lecznictwie, zwłaszcza chińskim i tybetańskim. W Europie jest znany od czasów starożytnych, kiedy to w Grecji karmiono nim konie, aby miały piękną, błyszczącą sierść. We współczesnej fitoterapii i kosmetyce wykorzystuje się olej oraz gęsty, oleisty sok z owoców rokitnika.

Skład witaminowy owoców rokitnika zwyczajnego jest wyjątkowy, zawierają one bowiem potężną dawkę witaminy C (ok. 900 mg%), prowitaminę A, czyli α- i β-karoten (do 60 mg%), witaminę E (110 do 160 mg%), kwas foliowy (do 0,79 mg%) oraz witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w nich: flawonoidy, katechiny i procyjanidyny, cyklitole, fosfolipidy, garbniki, cukry, ok. 3,9% kwasów organicznych (maleinowy, szczawiowy, jabłkowy, winowy) oraz fenolokwasy (ferulowy). Zawartość czystego oleju w miąższu owoców to do 8%, a w nasionach rokitnika do 12,5%.

W kosmetyce rokitnik ceniony jest przede wszystkim ze względu na zawartość prowitaminy A, która polecana jest w pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się i dojrzałej, ale także naczyniowej i z trądzikiem różowatym. Jego właściwości pielęgnacyjne są wykorzystywane głównie w preparatach nawilżających, regenerujących oraz zmniejszających przebarwienia posłoneczne.

Szerokie zastosowanie rokitnik znalazł również w ziołolecznictwie i medycynie.

Wewnętrznie wykorzystuje się właściwości przeciwgorączkowe wyciągu z oleju rokitnikowego: w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz w stanach zapalnych narządów wewnętrznych. Wysoka zawartość, łatwo przyswajalnej witaminy C sprawia, że jest on spożywany zapobiegawczo w postaci dżemów, konfitur, nalewek, czy soków.

Zewnętrznie napary z liści rokitnika wykorzystuje się do przemywania trudno gojących się ran, jako okłady oraz wspomagająco w leczeniu gośćca i różnego rodzaju schorzeń skóry.

 

Nasz Balsam koński z rokitnikiem i kasztanowcem znajdziesz tutaj:

https://ecostory.pl/balsam-konski-z-rokitnikiem-i-kasztanowcem-300-ml

Pozostaw komentarz