Regenerujące oleje - część V

REGENERUJĄCY OLEJ BIO CAROTINO Z ALOESEM I JOJOBĄ

Olej Carotino skierowany jest do osób z cerą problematyczną, tłustą i trądzikową, które planują wprowadzić oleje do pielęgnacji swojej skóry, a jednocześnie nie chcą jej zbytnio przeciążyć. Składniki Regenerującego Oleju Carotino zostały tak dobrane, by spełniać potrzeby cery wymagającej, nie powodując jej nadmiernego przetłuszczania, czy zapychania. Ponadto substancje czynne zawarte w olejku chronią skórę przed promieniowaniem UV oraz działają regenerująco i naprawczo po ekspozycji słonecznej.

Olej bio Carotino Nobilis Tilia

Elaeis Guineensis Oil

– olej z owoców palmy olejowej gwinejskiej

Palma oleista należy do rodziny Arekowatych, jej ojczyzną jest Afryka Zachodnia, na skalę przemysłową uprawiana jest na całym świecie w rejonach o klimacie tropikalnym. Olej otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion palmy. Uzyskany w ten sposób surowiec ma jasny, żółty kolor, gęstą konsystencję i charakterystyczny, lekki zapach. Wśród zawartych w oleju związków chemicznych aktywnie działających na skórę znajdziemy kwasy tłuszczowe: laurynowy, mirystynowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, linolowy.

Olej palmowy charakteryzuje się właściwościami tonizującymi, normalizującymi i przeciwzapalnymi, co pozwala stosować go w kosmetykach do pielęgnacji cery problematycznej. Tłuszcz palmowy nie tylko korzystnie wpływa na zmiany trądzikowe, dodatkowo działa oczyszczająco, przyspiesza regenerację ranek, a zarazem nawilża i odżywia skórę .

Owoce palmy gwinejskiej

Olej z owoców palmy gwinejskiej jest również świetnym źródłem antyoksydantów, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Ze względu na wysokie właściwości promieniochronne (ochrona przed UVA i UVB) można stosować go jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy promieniowanie słoneczne jest mniejsze.

Aloe Barbadensis Extract

– wyciąg z aloesu

Aloes zaliczany jest do rodziny Złotogłowiowatych - to wiecznie zielona bylina lub krzew o charakterze sukulentu. Rodzimie aloes rośnie w Afryce Południowej, na Półwyspie Arabskim i w Indiach, uprawia się go także w krajach o zbliżonych warunkach klimatycznych. Aloes można również wyhodować w szklarni lub nawet w domu.

W medycynie oraz kosmetologii wykorzystuje się kilka surowców uzyskiwanych z różnych gatunków aloesów o odmiennym działaniu i zastosowaniu. Najpopularniejszym surowcem kosmetycznym jest żel aloesowy otrzymywany z liści aloesu zwyczajnego oraz sok i miazga pochodzące ze świeżych liści aloesu drzewiastego.

Półprodukty aloesowe mogą pochodzić z różnych gatunków i odmian aloesów przez co będą zawierały zmienną ilość takich związków jak: polisacharydy, które budową są zbliżone do pektyn, glikoprotein, antranoidów i alkilochromonów.

Surowce kosmetyczne zawierające polisacharydy i glikoproteiny działają immunostymulująco i przeciwzapalnie na skórę, dlatego też aloes używany jest do produkcji kosmetyków regenerujących i kondycjonujących. Znajduje również zastosowanie w immunokosmetykach, w preparatach gojących, nawilżających oraz anti-age. Natomiast, posiadające właściwości promieniochronne, wyciągi z liści aloesu drzewiastego używa się w kremach jako filtry UV.

Glycine Soja Oil

– olej sojowy

Soja

Glycine Soja, czyli Soja zwyczajna należy do rodziny Bobowatych - to roślina strączkowa wysoko ceniona za jej wartości odżywcze i medyczne zarówno w krajach azjatyckich, jak i na całym świecie. Olej stosowany w kosmetyce tłoczy się na zimno z ziaren soi. Olej sojowy to bardzo bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zawiera ich ponad 60%), ponadto znajdziemy w nim witaminę E i naturalną lecytynę.

Dzięki zawartości NNKT olej sojowy wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, chroniąc ją przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Olej jest bardzo lekki, nie klei się i dobrze wchłania się w skórę, chroniąc ją przed nadmiernym wysuszeniem. Obecność witaminy E nadaje olejowi właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga on ochronę skóry przed promieniowaniem UV oraz wolnymi rodnikami. Olej sojowy polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej, łojotokowej i wrażliwej.

Daucus Carota Sativa Seed Oil

– olej z nasion marchwi

Olej marchwiowy pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion marchwi dzikiej. W olejku znajdziemy substancje czynne takie jak: beta-karoten oraz witaminy: A, B, C, D, E i P.

Olej jest nietłusty i bardzo dobrze się wchłania, jednocześnie przywracając równowagę skórze przetłuszczającej się. Intensywnie nawilża i odżywia, a dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu regeneruje skórę, poprawia jej elastyczność i koloryt. Wspomaga leczenie skóry suchej i spierzchniętej oraz skóry z pierwszymi oznakami starzenia oraz chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Lavandula Angustifolia Oil

– olejek lawendowy

Lawenda lekarska to wiecznie zielona krzewina z rodziny Jasnotowatych, rośnie i uprawiana jest głownie w krajach śródziemnomorskich. Olejek eteryczny otrzymuje się poprzez destylację z parą wodną świeżych kwiatów lawendy. Najczęściej lawenda używana jest w przemyśle perfumeryjnym i w aromaterapii. Jej właściwości kosmetyczne wykorzystywane są w produktach o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwtrądzikowym i w celu przyspieszenia gojenia się blizn i ranek .

Lawenda

Źródła:

Molski M.: Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa, 2014; Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Zdjęcia:

www.nobilis.cz; http://de.wikipedia.org/wiki/Ölpalme; http://naturemania.com/bioproduits/soja.html; http://us.arcanatura.com/weekly-natural-recipe-2/weekly-natural-recipe-lavender-lemon-dog-treats/

 

 

Pozostaw komentarz