1.1. Definicja kwasu mlekowego
Kwas mlekowy (w INCI szukaj: Lactic acid) to organiczny związek chemiczny z grupy hydroksykwasów. Jego struktura składa się z jednej grupy karboksylowej i jednej grupy hydroksylowej, co czyni go kwasem α-hydroksylowym.
1.2 Formy kwasu mlekowego
Kwas mlekowy dzieli się na dwa rodzaje, tzw. formy optyczne L oraz D, jednak tylko kwas mlekowy L wykazuje biologiczną aktywność i to właśnie on jest wykorzystywany w kosmetyce.
1.3 Gdzie występuje kwas mlekowy
- Kwas mlekowy jest pozyskiwany w naturalnym procesie fermentacji cukrów i bakterii mlekowych z grupy Lactobacillus. L, dlatego możemy go znaleźć w fermentowanych produktach mlecznych oraz kiszonkach. Proces jego powstawania zachodzi również w naszych mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego w warunkach niedoboru tlenu, prowadzi to do odkładania się kwasu mlekowego w tkankach, co może powodować uczucie zakwaszenia mięśni.
- Kwas mlekowy jest jednym z głównych składników NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego. Wpływa on na nawilżenie i nawodnienie skóry, utrzymując prawidłowy poziom wilgoci w naskórku.Ze względu na to, że kwas mlekowy naturalnie powstaje w tkance mięśniowej i skórze jest on lepiej tolerowany niż inne kwasy i nadaje się do stosowania nawet przez osoby ze skórą wrażliwą.
- Kwas mlekowy pochodzenia biotechnologicznego jest stosowany w przemyśle spożywczym jako regulator pH, konserwant oraz w produkcji kosmetyków czy środków chemicznych. W medycynie kwas mlekowy jest mierzony jako wskaźnik funkcjonowania metabolicznego, a jego poziom może mieć znaczenie diagnostyczne w różnych stanach chorobowych.
Kwas mlekowy znajduje zastosowanie w przemyśle kosmetycznym ze względu na swoje właściwości złuszczające, nawilżające i poprawiające strukturę skóry. W produktach kosmetycznych, w zależności od stężenia, może mieć dwojakie działanie. W stężeniach do 10% będzie wspierał NMF, przyczyniając się do zwiększenia poziomu nawilżenia skóry. W wyższych stężeniach kwas mlekowy będzie złuszczał martwe komórki naskórka, przyczyniając się do oczyszczenia i optycznego wygładzenia skóry, zmniejszenia widoczności przebarwień i ogólnej poprawy wyglądu skóry.
1. Nawilża – stosowany w stężeniach do 10%, kwas mlekowy pięknie nawilża skórę, ponieważ działa jak humektant – przyciąga i zatrzymuje wilgoć w skórze. Stosowany regularnie podnosi poziom glikozaminoglikanów w skórze, które odpowiadają za jej prawidłowe nawodnienie.
2. Działa antybakteryjnie – kwas mlekowy świetnie sprawdza się w pielęgnacji skór problematycznych – z tendencją do przetłuszczania i zmian trądzikowych. Ogranicza ilość bakterii przyczyniających się do powstawania zmian trądzikowych, dblokowuje pory skórne oraz reguluje proces keratyznizacji naskórka, czym zmniejsza ilość zaskórników i stanów zapalnych.
3. Zmniejsza widoczność przebarwień i stymuluje odnowę komórkową - kwas mlekowy używany w postaci peelingu (w stężeniu powyżej 10%), złuszcza martwe komórki naskórka, dając miejsce nowym, młodym, które lepiej odbijają światło i sprawiają, że skóra wygląda na gładszą, bardziej świetlistą, z wyrównanym kolorytem.
4. Działa przeciwzmarszczkowo – regularne stosowanie produktów złuszczających przyczynia się do spłycenia drobnych, powierzchniowych zmarszczek i bruzd. W wyniku działania kwasu mlekowego zwiększa się również synteza kolagenu i elastyny w skórze, co skutkuje poprawą jej jędrności i elastyczności.
5. Wzmacnia BHL – BHL, czyli bariera hydrolipidowa skóry jest gwarantem zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naskórka. Naruszona lub nieprawidłowo funkcjonująca BHL przyczynia się do zaburzeń skórnych, jak ŁZS, trądzik, czy trądzik różowaty. Kwas mlekowy jest nie tylko składnikiem NMF, który jest elementem bariery, ale także pobudza skórę do produkcji ceramidów, które są „cegiełkami” budulcowymi BHL. Wzmocniona bariera ochronna jest bardziej odporna na uszkodzenia ze strony czynników zewnętrznych, a także na nadmierne odparowywanie wody z jej struktur.