Kwas laktobionowy do cery wrażliwej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym

Kwas laktobionowy do cery wrażliwej, naczynkowej i z trądzikiem różowatym

Każdy z Was, a na pewno każda z Was słyszała o tym, że już w Starożytności poszukiwano składników, które poprawiłyby wygląd skóry, rozjaśniły jej barwę i wygładziły fakturę. W przeszłości sięgano oczywiście po naturalne, łatwo dostępne środki, jak mleko, owoce, miód, zioła i warzywa. Efekty osiągane przy ich pomocy nie były tak spektakularne, jak dziś, ale były zauważalne. Dlaczego? Związki chemiczne zawarte w tych produktach były niczym innym jak hydroksykwasami – kwasami owocowymi, które w ostatnim czasie są jednymi z najchętniej stosowanych substancji aktywnych w kosmetykach. Tekst o hydroksykwasach, ich podziale, rodzajach i właściwościach jest już dostępny na naszym blogu. W tym wpisie skupimy się na kwasach PHA, a w szczególności na kwasie laktobionowym – jednym z najbardziej przyjaznych dla skóry kwasów.

Działanie kwasu laktobionowego

Kwas laktobionowy wprowadzono na rynek stosunkowo niedawno, jednak coraz częściej jest on wykorzystywany w procedurach kosmetologicznych i dermatologicznych, a także w kosmetykach do pielęgnacji domowej. Jak wskazuje jego nazwa, otrzymywany jest z laktozy, wytwarza się go metodami syntezy chemicznej, elektrochemicznymi lub metodami biotechnologicznymi. Kwas laktobionowy jest przedstawicielem polihydroksykwasów – nowej generacji kwasów o analogicznych właściwościach oraz mechanizmie działania, co kwasy AHA. Tym, co odróżnia kwasy PHA jest łagodność, której te pierwsze są pozbawione. Wprowadzane do pielęgnacji stopniowo i w niewysokich stężeniach, polihydroksykwasy nie podrażniają, ani nie wysuszają skóry. Nie powodują również niespodziewanego wysypu krost, jak często ma to miejsce przy zbyt intensywnej kuracji kwasami AHA, zwłaszcza w przypadku skór wrażliwych.

  • Działanie kwasu laktobionowego to przede wszystkim złuszczanie, czyli eksfoliacja skóry. Nawet w stężeniach w granicach 10% nie jest ono jednak zauważalne, skóra stopniowo staje się gładsza bez typowego łuszczenia i nieestetycznie odstających suchych skórek.
  • Kwas laktobionowy jest związkiem higroskopijnym, co oznacza, że ma zdolność „zatrzymywania” wody w skórze i tym samym poprawy poziomu jej nawilżenia. Poprzez stworzenie okluzji wspiera prawidłowe funkcjonowanie bariery naskórkowej.
  • Przyspiesza proces gojenia się ran, co wykorzystywane jest przez kosmetologów po zabiegach złuszczania wysokimi stężeniami np. kwasu glikolowego, po laseroterapii ablacyjnej oraz po mezoterapii igłowej.
  • Potwierdzone naukowo są właściwości przeciwstarzeniowe kwasu laktobionowego – pobudza on fibroblasty do produkcji kolagenu i elastyny oraz działa antyoksydacyjnie. Stosowany regularnie zapobiega przedwczesnemu tworzeniu się zmarszczek, wiotczeniu skóry, a także hamuje posłoneczne uszkodzenia skóry
  • Kwas laktobionowy dzięki temu, że wzmacnia skórę, zapobiega trwałemu rozszerzaniu się naczyń krwionośnych i powstawaniu teleangiektazji.
  • Badania potwierdziły również pozytywny wpływ kwasu w leczeniu takich chorób skóry, jak ŁZS, wyprysk atopowy, czy trądzik różowaty. Polecany jest także dla skór łuszczycowych.

W jakich problemach skórnych sprawdzi się kwas laktobionowy?

  • zaburzenia rogowacenia
  • powierzchowne zmarszczki
  • skóra sucha, odwodniona
  • skóra wrażliwa i podrażniona po zabiegach iniekcyjnych
  • skóra o ziemistym kolorycie
  • rądzik pospolity, m.in. grudkowo-krostkowy
  • rozszerzone ujścia gruczołów łojowych oraz skóra łojotokowa
  • łojotokowe zapalenie skóry
  • trądzik różowaty
  • rumień przemijający i teleangiektazje

Zródło:

Warowna, M., Kręcisz B., Sobolewska-Samorek A., Hordyjewska A. Rola i działanie kwasu laktobionowego w przebiegu wybranych chorób skórnych. Kosmetologia Estetyczna vol. 7, nr 6/2018.

Pozostaw komentarz