Olejek kamforowy, popularnie nazywany kamforą, pozyskuje się z cynamonowców - aromatycznych drzew z rodzaju Cinnamomum sp. rosnących m.in. w Azji i Afryce. Drzewa te wykształcają gruby pień, w którego szczelinach gromadzą się kryształki naturalnej kamfory. Dzieje się to zazwyczaj nocą, kiedy temperatura otoczenia spada. Kamfora należy do grupy substancji, które przy wysokiej temperaturze od razu przechodzą ze stanu stałego w stan gazowy i dlatego podczas gorących dni „znika” z kory drzew.
Ulotny charakter kamfory wykorzystuje się w medycynie i ziołolecznictwie do pobudzania ośrodkowego układu nerwowego, oddechowego bądź naczynioruchowego. Olejek pogłębia oddech, poprawia krążenie krwi, a nawet wywołuje pobudzenie psychiczne. Ponadto, działa antyseptycznie i rozszerza naczynia skóry, stąd jego obecność w maściach końskich, w preparatach do masażu, czy leczniczy kąpieli.