RSS

Wpisy w blogu "2014" "listopad"

REGENERUJĄCY OLEJ BIO DA VINCI

Olej bio Da VinciOlej Da Vinci to najbardziej uniwersalny ze wszystkich Olejów Regenerujących Nobilis Tilia. Dobrze sprawdzi się w przypadku skóry pozbawionej blasku, zmęczonej poszarzałej, potrzebującej odżywienia i nawilżenia. Zawarte w preparacie cenne olejki Ylang-ylang, Palmarosa i olejek z Lawandiny poprawią ukrwienie skóry i sprawią, że będzie ona bardziej promienna i wypoczęta.

Cananga Odorata Flower Oil

Kananga pachnąca

– olejek kanangowy (ylang-ylang) – olejek otrzymuje się z kanangi pachnącej, krzewu rosnącego w regionach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Ze względu na intensywny zapach, dobre właściwości dezodoryzujące i afrodyzjakalne, olejek ilangowy jest wysoko ceniony w przemyśle perfumeryjnym. Natomiast w kosmetyce docenia się go nie tylko za piękny, kwiatowy zapach, ale także za istotny wpływ na zmniejszenie przetłuszczania się skóry, poprawę jej ukrwienia oraz właściwości przeciwzapalne. Olejek ylang-ylang polecany jest do pielęgnacji cery suchej i delikatnej.

Lavandula Hybrida Oil

– olejek eteryczny z lawandiny – odświeżający i harmonizujący, regeneruje, łagodzi i wzmacnia, działa również przeciwzapalnie.

Cymbopogon Martini Oil

Palnarosa– olejek eteryczny Palmarosa – Palmarosa to roślina tropikalna pochodząca z Indii, na większą skalę uprawiana jest w Afryce i na Madagaskarze. Olejek palmarosa wykazuje dobre właściwości antyseptyczne, stosuje się go także na popękane naczynia krwionośne i w prewencji przeciwzmarszczkowej.

Bulnesia Sarmientoi Extract (Guaiacwood Oil)

 – Bulnesia sarmienti to roślina pochodząca z Paragwaju, olejek z Bulnesii ma postać półpłynną, o słodkim, drzewnym aromacie. Olejek posiada właściwości przeciwzapalne i poprawiające ukrwienie. Stosuje się go przy produkcji perfum, mydeł, lotionów i kremów.

Źródła: Molski M.: Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa, 2014. Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Zdjęcia: www.nobilis.cz http://suzannerbanks.wordpress.com/2014/04/30/10-recipes-with-ylang-ylang-essential-oil-cananga-odorata http://www.indiamart.com/agistinbiotech/palmarosa-oil.html

REGENERUJĄCY OLEJ BIO CAROTINO Z ALOESEM I JOJOBĄ

Olej Carotino skierowany jest do osób z cerą problematyczną, tłustą i trądzikową, które planują wprowadzić oleje do pielęgnacji swojej skóry, a jednocześnie nie chcą jej zbytnio przeciążyć. Składniki Regenerującego Oleju Carotino zostały tak dobrane, by spełniać potrzeby cery wymagającej, nie powodując jej nadmiernego przetłuszczania, czy zapychania. Ponadto substancje czynne zawarte w olejku chronią skórę przed promieniowaniem UV oraz działają regenerująco i naprawczo po ekspozycji słonecznej.

Olej bio Carotino Nobilis Tilia

Elaeis Guineensis Oil

– olej z owoców palmy olejowej gwinejskiej

Palma oleista należy do rodziny Arekowatych, jej ojczyzną jest Afryka Zachodnia, na skalę przemysłową uprawiana jest na całym świecie w rejonach o klimacie tropikalnym. Olej otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno nasion palmy. Uzyskany w ten sposób surowiec ma jasny, żółty kolor, gęstą konsystencję i charakterystyczny, lekki zapach. Wśród zawartych w oleju związków chemicznych aktywnie działających na skórę znajdziemy kwasy tłuszczowe: laurynowy, mirystynowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, linolowy.

Olej palmowy charakteryzuje się właściwościami tonizującymi, normalizującymi i przeciwzapalnymi, co pozwala stosować go w kosmetykach do pielęgnacji cery problematycznej. Tłuszcz palmowy nie tylko korzystnie wpływa na zmiany trądzikowe, dodatkowo działa oczyszczająco, przyspiesza regenerację ranek, a zarazem nawilża i odżywia skórę .

Owoce palmy gwinejskiej

Olej z owoców palmy gwinejskiej jest również świetnym źródłem antyoksydantów, które chronią skórę przed wolnymi rodnikami. Ze względu na wysokie właściwości promieniochronne (ochrona przed UVA i UVB) można stosować go jako naturalny filtr przeciwsłoneczny, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy promieniowanie słoneczne jest mniejsze.

Aloe Barbadensis Extract

– wyciąg z aloesu

Aloes zaliczany jest do rodziny Złotogłowiowatych - to wiecznie zielona bylina lub krzew o charakterze sukulentu. Rodzimie aloes rośnie w Afryce Południowej, na Półwyspie Arabskim i w Indiach, uprawia się go także w krajach o zbliżonych warunkach klimatycznych. Aloes można również wyhodować w szklarni lub nawet w domu.

W medycynie oraz kosmetologii wykorzystuje się kilka surowców uzyskiwanych z różnych gatunków aloesów o odmiennym działaniu i zastosowaniu. Najpopularniejszym surowcem kosmetycznym jest żel aloesowy otrzymywany z liści aloesu zwyczajnego oraz sok i miazga pochodzące ze świeżych liści aloesu drzewiastego.

Półprodukty aloesowe mogą pochodzić z różnych gatunków i odmian aloesów przez co będą zawierały zmienną ilość takich związków jak: polisacharydy, które budową są zbliżone do pektyn, glikoprotein, antranoidów i alkilochromonów.

Surowce kosmetyczne zawierające polisacharydy i glikoproteiny działają immunostymulująco i przeciwzapalnie na skórę, dlatego też aloes używany jest do produkcji kosmetyków regenerujących i kondycjonujących. Znajduje również zastosowanie w immunokosmetykach, w preparatach gojących, nawilżających oraz anti-age. Natomiast, posiadające właściwości promieniochronne, wyciągi z liści aloesu drzewiastego używa się w kremach jako filtry UV.

Glycine Soja Oil

– olej sojowy

Soja

Glycine Soja, czyli Soja zwyczajna należy do rodziny Bobowatych - to roślina strączkowa wysoko ceniona za jej wartości odżywcze i medyczne zarówno w krajach azjatyckich, jak i na całym świecie. Olej stosowany w kosmetyce tłoczy się na zimno z ziaren soi. Olej sojowy to bardzo bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (zawiera ich ponad 60%), ponadto znajdziemy w nim witaminę E i naturalną lecytynę.

Dzięki zawartości NNKT olej sojowy wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry, chroniąc ją przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych. Olej jest bardzo lekki, nie klei się i dobrze wchłania się w skórę, chroniąc ją przed nadmiernym wysuszeniem. Obecność witaminy E nadaje olejowi właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu wspomaga on ochronę skóry przed promieniowaniem UV oraz wolnymi rodnikami. Olej sojowy polecany jest do pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej, łojotokowej i wrażliwej.

Daucus Carota Sativa Seed Oil

– olej z nasion marchwi

Olej marchwiowy pozyskiwany jest w wyniku tłoczenia na zimno nasion marchwi dzikiej. W olejku znajdziemy substancje czynne takie jak: beta-karoten oraz witaminy: A, B, C, D, E i P.

Olej jest nietłusty i bardzo dobrze się wchłania, jednocześnie przywracając równowagę skórze przetłuszczającej się. Intensywnie nawilża i odżywia, a dzięki wysokiej zawartości beta-karotenu regeneruje skórę, poprawia jej elastyczność i koloryt. Wspomaga leczenie skóry suchej i spierzchniętej oraz skóry z pierwszymi oznakami starzenia oraz chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni UV.

Lavandula Angustifolia Oil

– olejek lawendowy

Lawenda lekarska to wiecznie zielona krzewina z rodziny Jasnotowatych, rośnie i uprawiana jest głownie w krajach śródziemnomorskich. Olejek eteryczny otrzymuje się poprzez destylację z parą wodną świeżych kwiatów lawendy. Najczęściej lawenda używana jest w przemyśle perfumeryjnym i w aromaterapii. Jej właściwości kosmetyczne wykorzystywane są w produktach o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwtrądzikowym i w celu przyspieszenia gojenia się blizn i ranek .

Lawenda

Źródła:

Molski M.: Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa, 2014; Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Zdjęcia:

www.nobilis.cz; http://de.wikipedia.org/wiki/Ölpalme; http://naturemania.com/bioproduits/soja.html; http://us.arcanatura.com/weekly-natural-recipe-2/weekly-natural-recipe-lavender-lemon-dog-treats/

REGENERUJĄCY OLEJ BIO DO TWARZY ARTERIS

To idealne rozwiązanie dla cery wrażliwej, zaczerwienionej i naczyniowej. Jak żaden inny preparat zaraz po zastosowaniu koi i zmniejsza rumień, przynosząc ulgę nawet bardzo wrażliwej cerze. Swoją łagodzącą i leczniczą moc Arteris zawdzięcza wyciągom roślinnym i olejkom eterycznym polecanym dla skóry naczyniowej.

Olej bio Arteris

Melilotus Officinalis Extract – ekstrakt z nostrzyka żółtego

Nostrzyk żółty można spotkać na terenie całej Polski, a rodzimym obszarem jego występowania jest Europa i Azja. Ziele nostrzyka zawiera m.in. związki kumarynowe, melilotynę, alantoinę, flawonoidy, witaminy C i E, garbniki oraz sole mineralne.

Dzięki flawonoidom nostrzyk wykazuje właściwości przeciwzapalne, działa korzystnie na ściany naczyń krwionośnych, zmniejszając ich przepuszczalność, a jednocześnie zwiększając odporność na wpływ szkodliwych substancji. Związki kumarynowe usprawniają przepływ krwi przez naczynia żylne i włosowate oraz powodują poprawę krążenia chłonki. Nostrzyk działa również zmiękczająco na skórę i przyspiesza gojenie się ran.

Ginkgo Biloba Extrakt – ekstrakt z miłorzębu japońskiego

Pochodzi z liści drzewa Ginkgo biloba rosnącego w Japonii, Korei Południowej i we Francji. W przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym stosowany jest ze względu na niezwykle wysoką zawartość związków bioaktywnych. Należą do nich terpeny (do 6%) o unikatowej budowie chemicznej, flawonoidy (do 24%) jak: kwercetyna, kemferol, izoramnetyna oraz biflawony, steroidy i hydroksykwasy.

Wyciąg z miłorzębu polecany jest w szczególności do dwóch typów cery: dojrzałej oraz naczynkowej.

W walce o jędrną i elastyczną skórę szczególnie istotne są zawarte w Ginkgo biloba flawonoidy i terpeny.

Flawonoidy posiadają silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwwolnorodnikowe, w wyniku ich działania na skórę dochodzi do:

  • hamowania aktywności enzymów biorących udział w wytwarzaniu wolnych rodników
  • chelatowania jonów metali m.in. żelaza i miedzi, które zapoczątkowują łańcuch reakcji wolnorodnikowych
  • redukcji reaktywnych form tlenu
  • zahamowania utleniania witaminy C i przedłużenia jej działania w skórze

Terpeny są natomiast odpowiedzialne za obniżenie aktywności czynnika inicjującego reakcje alergiczne i uwalniającego wolne rodniki.

Flawonoidy są niezbędne w pielęgnacji cery określanej jako „naczynkowa” – chronią naczynia krwionośne, wzmacniają ich ściany i zapobiegają ich kruchości i pękaniu. Co więcej, hamują czynniki prozapalne w komórkach oraz syntezę histaminy, dzięki czemu działają przeciwzapalnie, przeciwalergicznie, przeciwbólowo i przeciwobrzękowo – pomagają likwidować m.in. obrzęki i cienie pod oczami. Flawonoidy zapobiegają również rozpadowi kwasu hialuronowego i elastyny, co wpływa na wzmocnienie tkanki łącznej, dając pozytywny efekt kosmetyczny.

Miłorząb japońskiMiłorząb japoński

Ocimum Basilicum Oil

olejek eteryczny z bazylii - działa pobudzająco, poprawia krążenie, odżywia, tonizuje i ujędrnia skórę.

Cupressus Sempervirens Leaf Oil

- olejek eteryczny z cyprysu - pozytywnie wpływa na popękane naczynia krwionośne, pobudza krążenie, działa tonizująco.

Juniperus Communis Fruit Oil

olejek eteryczny z owoców jałowca - antyseptyczny, bakteriostatyczny i przeciwzapalny.

Cymbopogon Flexuosus Herb Oil

olejek eteryczny z trawy cytrynowej - rozszerza naczynia krwionośne, wzmacnia ścianki ich naczyń, usprawnia krążenie, wykazuje silne właściwości przeciwgrzybiczne.

Źródła:

Molski M.: Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa, 2014; Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Zdjęcia:

http://www.nobilis.cz; http://www.keele.ac.uk/arboretum/trees/species/maidenhairtree/

SKŁADNIKI AKTYWNE – KTÓRY OLEJ NOBILIS TILIA WYBRAĆ

Olejami bazowymi dla Regenerujących Olejów Nobilis Tilia są: olej jojoba, olej ze słodkich migdałów oraz olej z dzikiej róży.

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ tutaj http://ecostory.pl/regenerujące-oleje-część-i i tutaj http://ecostory.pl/regenerujące-oleje-część-ii

Kwiat róży

Wspólna dla wszystkich preparatów jest zawartość witaminy A i E, które wspomagają działanie olejów roślinnych, dzięki swoim właściwościom: antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym, regenerującym i wzmacniającym skórę.

We wszystkich olejkach znajdziemy również skwalen, który występuje w tranie z wątroby rekina oraz w olejach roślinnych i jest naturalnym składnikiem cementu międzykomórkowego, którego stężenie z wiekiem w skórze maleje. Osłabienie bariery ochronnej skóry sprzyja utracie wody, a co za tym idzie przyspieszonemu starzeniu się. Skwalen jest więc często dodawany do kosmetyków dedykowanych skórze suchej i dojrzałej. Natomiast jego działanie przeciwdrobnoustrojowe zostało wykorzystane w preparatach przeciwtrądzikowych dla skóry młodej.

Oprócz wymienionych składników każdy z olejów regenerujących posiada wyróżniające go substancje czynne, które zostały specjalnie dobrane do typu i potrzeb różnych rodzajów skóry.

REGENERUJĄCY OLEJ RÓŻANY BIO Z JOJOBĄ

Olej różany Nobilis Tilia

Wyjątkowo ekskluzywny preparat dedykowany skórze dojrzałej, suchej i wrażliwej. Swój szczególny walor kosmetyczny zawdzięcza zawartości najbardziej cenionego w kosmetologii olejku eterycznego, jakim jest olejek różany (Oleum Rosae), który pozyskuje się poprzez destylację z parą wodną świeżych płatków kwiatów. Pod względem jakości i aromatu najlepszy surowiec otrzymywany jest z płatków róży damasceńskiej, pochodzącej ze słynnej Doliny Róż w Bułgarii. Aby uzyskać 1 kg naturalnego olejku różanego potrzeba aż ok. 3 ton płatków róż (!), dlatego należy on do najdroższych, naturalnych olejków eterycznych.

Rosa Damascena Flower Oil,

działa silnie odmładzająco na skórę, pobudza mikrocyrkulację i dzięki zawartości witaminy C wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne. Olejek różany łagodzi wszelkie podrażnienia skórne, egzemy i stany alergiczne. Delikatnie wygładza i napina poprzez aktywację syntezy kolagenu, który u osób ze skórą dojrzałą jest substancją deficytową. Cerze zmęczonej i pozbawionej blasku dodaje witalności i przywraca odpowiedni poziom nawilżenia. Obecność w preparacie olejku różanego ma również działanie aromaterapeutyczne, olejek łagodzi stres, działa uspokajająco i antydepresyjnie, jest również świetnym afrodyzjakiem.

Źródła: Molski M.: Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa, 2014; Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Zdjęcia: http://www.aurum-naturals.com/bulgarian-rose-essential-oil.html; http://www.eniobonchev.com/