RSS

Wpisy w blogu "2014" "październik"

REGENERUJĄCE OLEJE NOBILIS TILIA

Olejami o wysokiej zawartości nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych są m.in. olej jojoba, olej ze słodkich migdałów oraz olej z dzikiej róży. Ich pozytywny wpływ na wygląd i funkcjonowanie skóry sprawiły, że zastosowano je jako oleje bazowe w serii Regenerujących Olejów Nobilis Tilia.Olej Jojoba

OLEJ JOJOBA (Oleum Jojobae),

to płynny wosk wytłaczany z owoców simmondsji kalifornijskiej, rośliny z rodziny Bukszpanowatych dziko rosnącej w Kalifornii, Meksyku i wschodniej Azji. Głównymi składnikami oleju jojoba są estry jednonienasyconych kwasów tuszowych. Olej charakteryzuje bardzo wysoka zawartość (51%) frakcji niezmydlającej, której jednym ze składników jest skwalen. Olej jest bardzo odporny na utlenianie i na ciepło (300 st. C), natomiast w temp. poniżej 7 st. C zastyga w wosk.

Składniki aktywne: skwalen, alkohole alifatyczne, fitosterole, witamina F – mieszanina nienasyconych kwasów tłuszczowych, palmitynian cetylu.

Olej jojoba w kosmetyce - właściwości

Olej jojoba wykorzystywany jest w recepturach kremów, balsamów do ciała i odżywek do włosów. Charakteryzuje się bardzo dobrą wchłanialnością, wykazuje również powinowactwo do ludzkiego sebum, dzięki czemu wbudowuje się on w warstwę cementu międzykomórkowego i zapobiega wysuszeniu skóry. Wosk jojoba będący jednym z najlepszych tłuszczów kosmetycznych polecany jest w szczególności do pielęgnacji skóry starzejącej się, ponieważ zatrzymuje wodę w naskórku i działa zmiękczająco. Ponadto wysoka zawartość tokoferoli i fitosteroli sprawia, że wykazuje on silne właściwości antyoksydacyjne, chroniąc dojrzałą skórę przed wolnymi rodnikami.

Olej jojoba wykazuje również działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, dzięki czemu polecany jest w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Natomiast podobieństwo budowy składników wosku do ludzkiego sebum wykorzystuje się w zmniejszaniu stanów łojotokowych skóry. Wosk jojoba sprawdza się również w łagodzeniu podrażnień i infekcji oraz w leczeniu skóry dotkniętej łuszczycą oraz borykającej się z przewlekłym wypryskiem.

Masło z nasion simmondsji także może być stosowane w pielęgnacji włosów – ma działanie ochronne oraz nawilża i nadaje im połysk. Wmasowane w skórę głowy łagodzi stany zapalne, zmniejsza łupież i łojotok skóry głowy. Może być również stosowane w celu odżywienia i zabezpieczenia delikatnej skóry wokół oczu oraz skóry rąk.

OLEJ MIGDAŁOWY z migdałów słodkich (Oleum Amygdalarum dulcis),

Rycina kwiatu migdałowca

tłoczony na zimno z nasion, należącego do rodziny Różowatych, migdałowca pospolitego, który uprawia się we Francji, Hiszpanii i w Kalifornii. Do celów kosmetycznych olej migdałowy produkowany jest z odmiany słodkiej (dulcis) w temperaturze nie przekraczającej 30 st. C. Nie można go podgrzewać powyżej 70 st. C, natomiast poniżej -18 st. C olej ulega zestaleniu. Postać fizyczna oleju to jasnożółta ciecz o konsystencji syropu o s

łodkim smaku i przyjemnym zapachu .

Składniki aktywne: kwas oleinowy 65-68%, kwas linolowy 24-26%, kwas palmitynowy 6-8%, kwas stearynowy 1-2%, witaminy A, B1, B2, B6, D i E.

Olej migdałowy w kosmetyce – właściwości

Najczęściej służy jako baza lotionów, balsamów, kremów i mydeł rekomendowanych dla dzieci i kobiet w ciąży, stosuje się go również w aromaterapii. Olej migdałowy bardzo dobrze wygładza i nawilża skórę, zwłaszcza jeżeli jest stosowany regularnie:) Ponadto ma właściwości powlekające i łagodzące stany zapalne skóry, dlatego stosuje się go w leczeniu egzemy i łuszczycy. Olej ze słodkich migdałów polecany jest w szczególności dla osób ze skórą suchą, podrażnioną i swędzącą, co więcej łagodzi skutki długiej ekspozycji słonecznej. Świetnie sprawdza się w pielęgnacji skóry zwiotczałej i starzejącej się, przywraca jej elastyczność i chroni przed utratą wody. Regeneruje suche, matowe włosy zniszczone przez słońce, chlor, czy trwałą ondulację.

 

OLEJ Z DZIKIEJ RÓŻY (Oleum Rosae ),

Olej z dzikiej róży

jeden z najcenniejszych olejów roślinnych, uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion dzikiej róży (Rosa Canina L.), wywodzącej się z rodziny Różowatych (Rosaceae). Dzika róża jest najpospolitszym i jednym z najbardziej znanych gatunków róż występujących w Polsce. Rośnie na obrzeżach lasów, łąk, przy drogach polnych i na nieużytkach. Naturalnie występuje na terenie prawie całej Europy, Azji Mniejszej i Północnej Afryki.

Składniki aktywne: NNKT – kwas linolowy 41-50%, kwas α–linolenowy 26-37%, witamina C i E, flawonoidy oraz karotenoidy (należące do prekursorów witaminy A).

Działanie i zastosowanie oleju różanego:

  • Zawartość kwasów tłuszczowych pozwala uzupełnić naturalną barierę chroniącą skórę przed utratą wilgoci. Z wiekiem pod wpływem działania słońca, wolnych rodników, czy detergentów ulega ona osłabieniu, NNKT zaaplikowane na skórę uzupełniają brakujące lipidy i tym samym wspomagają regenerację bariery naskórkowej.
  • Dzięki wysokiej zawartości karotenoidów, jak β-karoten, likopen, rubiksantyna, czy gazaniaksantyna olej jest świetnym antyoksydantem i wymiataczem wolnych rodników.
  • Olej przyspiesza regenerację blizn oraz niweluje rozstępy.
  • Działa przeciwzapalnie na skórę poparzoną oraz łagodzi jej zapalenie wywołane radioterapią.
  • Działa fotoprotekcyjnie, a także poprawia wygląd uszkodzeń skóry wywołanych przed nadmierną ekspozycję słoneczną, takich jak zmarszczki, czy przebarwienia.
  • Przyczynia się do zwiększenia zawartości kolagenu w skórze poprzez aktywację fibroblastów. Tym samym działa przeciwstarzeniowo poprawiając elastyczność skóry i zmniejszając widoczność zmarszczek.
  • Olej z róży stosowany jest w leczeniu trądziku i niwelowaniu blizn potrądzikowych, z tego względu będzie bezpieczny dla osób z cerą tłustą, trądzikową, czy nawet łojotokową.
  • • W szczególności polecany jest jednak dla cer suchych, starzejących się, zmęczonych i wrażliwych. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C jest zbawienny w pielęgnacji cery naczyniowej.

Kwitnące migdałowce

Źródła: Molski M.: Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa, 2014; Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Zdjęcia: http://www.experto.de/b2c/koerper-seele/schoenheit/jojobaoel-fluessiges-gold-fuer-ihre-haut.html; http://nobilis.cz/ http://thegraphicsfairy.com/botanical-almond-flower-print; https://www.flickr.com/photos/anacoreta/5479212397

DOBRY CZAS NA ZMIANĘ

Początek jesiennej słoty to dobry moment by pomyśleć o zmianie pielęgnacji. Zimny, przenikliwy wiatr i duże różnice temperatur to bardzo niekorzystne czynniki dla naszej skóry. Nie dostosowując pielęgnacji do pory roku zwiększamy wrażliwość skóry i inicjujemy problemy, których łatwo da się uniknąć. Jak to zrobić? Wystarczy zaopatrzyć się w bogatsze, tzn. tłustsze kremy zarówno na dzień, jak i na noc, używać łagodnych preparatów myjących, czy regularnie stosować maseczki odżywcze i regenerujące. Jeśli wydaje się Wam, że to nudny zestaw, to zapraszam do dalszej lektury. Mam dla Was kosmetyki, które nie tylko pięknie pachną, ale także relaksują skórę i zmysły, a co najważniejsze działają !Oleje pochodzące z roślin

OLEJE ROŚLINNE JAKO SUROWCE KOSMETYCZNE

Oleje roślinne w pielęgnacji nie są nowością na rynku kosmetycznym, ale obecnie przeżywamy prawdziwy boom na różnego typu oleje. Arganowy, makadamia, kokosowy, migdałowy, z pestek malin, granatu, opuncji figowej, ogórecznika…, ich lista jest naprawdę imponująca. Ze świecą szukać jednak dostępnych na polskim rynku mieszanek olejów roślinnych, które dobrane są do typu cery, a gdy zechcemy dodać do tego jeszcze lecznicze olejki eteryczne , zakres wyników w wyszukiwarce będzie naprawdę mizerny. Nasza Nobilis Tilia jest jedną z nielicznych firm kosmetycznych, która posiada w swojej ofercie produkty będące kompozycją wyłącznie olejów roślinnych, witamin i olejków eterycznych.

Wyjaśnijmy sobie na początek czym są oleje roślinne, jakie związki chemiczne je budują i jakie są ich ogólne właściwości.

Oleje to tłuszcze roślinne, które pod względem chemicznym są triglicerydami wyższych kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych. Charakter fizykochemiczny olejów, np. stan płynności oraz właściwości biologiczne, zależą od procentowego udziału poszczególnych kwasów w cząsteczce tłuszczu. Niektóre nienasycone kwasy tłuszczowe , jak kwas: oleinowy, linolowy, linolenowy, arachidonowy są nam niezbędnie potrzebne do metabolizmu tłuszczów. Ich niedobory w pożywieniu skutkują poważnymi chorobami, np. układu sercowo-naczyniowego. Ponadto dieta uboga w nienasycone kwasy tłuszczowe przyczynia się do przedwczesnego starzenia się organizmu. Istotna rola jaką kwasy te odgrywają w ciele człowieka sprawiła, że nazywa się je Niezbędnymi Nienasyconymi Kwasami Tłuszczowymi (NNKT), ang. EPA – essentiale polyunsaturated acids ).Orzeszki Jojoba

NNKT wykazują również korzystny wpływ na skórę , dlatego oleje bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe są często wykorzystywane przy produkcji kosmetyków. W kosmetyce oleje roślinne są stosowane ze względu na ich właściwości biologiczne i farmakologiczne, bądź stają się bazą dla transportu substancji czynnych, rozpuszczonych lub rozproszonych w emulsjach olejowo-wodnych.

NAJCENNIEJSZE NNKT

Parametrem, który określa przydatność olejów w przemyśle kosmetycznym jest zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, głównie omega-3, omega-6 i omega-9, które zaliczane są do NNKT. Wśród NNKT występujących w olejach roślinnych do najcenniejszych pod względem kosmetycznym należą: kwas oleinowy (oleic acid, omega-9), kwas linolowy (LA – linoleic acid, omega-6), kwas linolenowy (linolenic acid, omega-3), w tym kwas γ–linolenowy (GLA) i α–linolenowy (ALA).

Wpływ Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych na skórę:

chronią ją przed transepidermalną utratą wody – poprawiają jej nawilżenie

biorą udział w produkcji sebum

przyspieszają regenerację uszkodzonej bariery naskórka

łagodzą stany zapalne

harmonizują metabolizm skórny

posiadają właściwości przeciwalergiczne

Naturalne oleje produkcji Nobilis Tilia

Źródła: Molski M.: Nowoczesna kosmetologia. PWN, Warszawa, 2014; Lamer-Zarawska E., Chwała C., Gwardys A.: Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

Zdjęcia: http://www.popsugar.com/fitness/Skinny-Vegetable-Oil-75304; http://www.amargan.co.uk/category/story/; http://nobilis.cz/