Bio anti-age elixir Skwalan i Olej Kameliowy 20 ml

Producent:Saloos
• Wygładza i napina • Redukuje plamy pigmentacyjne • Nawilża i odżywia • Nekomedogenny
33,00 zł

Od wieków Natura udziela nam swych cennych skarbów. Najczęściej skrywają się one w zwyczajnych, niepozornych „miejscach”, jak łodygi, kwiaty, liście, owoce. Są to „dary Natury” - źródło drogocennych substancji, pozwalające czerpać pełnymi naręczami z jej dobrodziejstw i dbać o naszą urodę.

Bio olejowy eliksir Saloos został skomponowany właśnie z takich „darów natury” - najcenniejszych olejów i ekstraktów roślinnych o udowodnionym wpływie na kondycję skóry. Jego zadaniem jest zapewnić jej maksymalną pielęgnację i troskę, bez obciążania składnikami, które nie przynoszą jej żadnej korzyści.

Składniki Eliksiru:

Oleje roślinne: skwalan, kameliowy bio, arganowy bio

Ekstrakty: marchwiowy, rokitnikowy, z kadzidłowca

Bright Oleoactif®

Olejki eteryczne: mirt cytrynowy, bergamotka bez kumaryny i in.

(Więcej w zakładce SKŁADNIKI AKTYWNE)

Bio anti-age eliksir firmy Saloos to produkt, który sprawdzi się na każdym typie skóry, zwłaszcza dojrzałej i z pierwszymi zmarszczkami.

Eliskir daje skórze „nowe życie” – rozświetla, gdy jest zmęczona i poszarzała, regeneruje, gdy wyjałowią ją nieodpowiednie kosmetyki, koi podrażnienia, wygładza drobne zagięcia i stopniowo redukuje plamy i przebarwienia.

 

DLACZEGO   ? 

 

Harmonijna pielęgnacja

Filozofią marki jest harmonia między duszą i ciałem, w jej osiągnięciu pomagają sprawdzone od lat metody, jak aromaterapia czy ziołolecznictwo. Firma Saloos czerpie z ich doświadczeń by właściwości jej kosmetyków łączyły w sobie to co materialne i co duchowe.

Szacunek dla przyrody

Tworzone w zgodzie z naturą, kosmetyki Saloos czerpią z niej to co najlepsze. Zrównoważone i odpowiedzialne działania towarzyszące ich produkcji pozwalają zachować drogocenne dziedzictwo natury następnym pokoleniom.

Uczciwość i odpowiedzialność

Dumą firmy jest dbałość o jakość surowców zamawianych wyłącznie u sprawdzonych dostawców. Dlatego w produktach Saloos próżno szukać tanich „wypełniaczy” jak olej sojowy, czy utwardzone masła.

Nr 1. wśród producentów naturalnych kosmetyków aromaterapeutycznych

Jako pierwsza marka kosmetyczna w Czechach, Saloos w 2007 r. spełnił restrykcyjne wymogi i uzyskał certyfikat CPK BIO.

Praca pasją

Kosmetyki Saloos tworzone są z zaangażowaniem i pasją by mogły sprawiać radość zarówno darującemu jak i obdarowanemu.

Składniki aktywne:

skwalan -

nasycona i stabilna forma skwalenu - naturalnego olejku będącego składnikiem cementu międzykomórkowego skóry; pełni funkcję prekursora w biosyntezie steroidów, np. cholesterolu, chroni naskórek przed transepidermalną utratą wody, wykazuje właściwości bakterio- i grzybobójcze; skwalan jest silnym antyoksydantem i chroni skórę przed czynnikami, które przyspieszają proces jej starzenia, stymuluje odnowę komórkową, dodaje cerze zdrowego blasku i świeżości.

olej z kamelii bio -

znany również jako Tea Seed Oil, pozyskiwany jest z nasion krzewu herbacianego i zawiera podobne składniki aktywne jak herbata, a ponadto ma niezwykle wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów i substancji odżywczych (ponad 80% kwasu oleinowego, kwas linolowy, alfa-linolenowy oraz stearynowy, witamina E, wapń, potas, triterpeny, saponiny, skwalan). Stosowany na skórę, olej kameliowy zmniejsza stany zapalne, łagodzi objawy egzemy, łuszczycy oraz trądziku, przede wszystkim jednak znalazł on zastosowanie w produktach do pielęgnacji cery dojrzałej. Olej działa przeciwstarzeniowo – jest silnym antyoksydantem i zmiataczem wolnych rodników, przeciwzmarszczkowo – hamuje aktywność enzymów powodujących rozkład kolagenu i elastyny, oraz chroni komórki skóry przed fotokancerogenezą. Kosmetyki z zieloną herbatą należą do grupy immunokosmetyków, stosowanych w celu poprawy odporności skóry, która wraz z wiekiem traci ją poprzez np. nadmierną ekspozycję na słońce. Herbata wykorzystywana jest również w kosmetykach do włosów, przede wszystkim w preparatach przeciwłojotokowych oraz stymulujących wzrost.

olej arganowy bio -

pozyskiwany z nasion arganii żelaznej, endemitu występującego w południowo-zachodnim Maroku; olej ma wpadające w czerwień, pomarańczowe zabarwienie i delikatny, orzechowy zapach, w temp. pokojowej ma postać ciekłą; w 80% składa się z NKT, kwasu oleinowego i linolowego, jest wyjątkowo bogaty w witaminę E, której zawiera 2x więcej niż oliwa z oliwek, zawiera również liczne związki o działaniu antyoksydacyjnym, antykancerogennym, przeciwzapalnym i przeciwalergicznym; na szczególną uwagę zasługuje obecny w oleju  butyrospermol – alkohol o silnych właściwościach fotoprotekcyjnych, niezbędnych w pielęgnacji skóry poddawanej stale wysokiemu nasłonecznieniu;

olej arganowy działa przeciwstarzeniowo - nawilża i ujędrnia skórę, wspomaga odnowę komórek i poprawia jej elastyczność; chroni naskórek przed TEWL, działa przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia i drobne poparzenia posłoneczne, zmniejsza objawy trądziku i alergii; odkryto, że dłuższe miejscowe stosowanie oleju odbudowuje płaszcz hydrolipidowy  i zwiększa zawartość składników odżywczych w skórze

olej jojoba -

płynny wosk jojoba pozyskuje się w procesie tłoczenia na zimno ziaren krzewu Simmondsia Chinesis. Roślina, pierwotnie występująca w Ameryce Północnej, ze względu na szerokie wykorzystanie w przemyśle kosmetycznym, jest dziś uprawiana w wielu miejscach na świecie. Wosk jojoba  obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminę E, jego skład chemiczny jest zaś bardzo podobny do składu ludzkiego sebum, co sprawia, że dobrze tolerują go osoby ze skórą wrażliwą, alergiczną oraz dotknięte konkretną jednostką chorobową, jak egzema, łuszczyca, czy trądzik; olej nie zatyka porów, nie podrażnia i nie przesusza skóry, wręcz przeciwnie, silnie ją regeneruje i goi, a dzięki zawartości antyksydantów działa również przeciwzmarszczkowo.

ekstrakt z marchwi zwyczajnej -

wyciąg z korzenia marchwi jest bogaty w beta-karoten (zwiera ponad 600! jego rodzajów), witaminy C, K, PP, E, B1, B2, B6 a także minerały, błonnik, kwasy foliowy i jabłkowy, pektyny i flawonoidy; wygładza i ujędrnia, nadaje skórze zdrowy koloryt, nawilża ją oraz przyspiesza regenerację naskórka; zmniejsza przebarwienia, działa odżywczo i odświeżająco; pozytywnie wpływa również na cerę trądzikową, ponieważ reguluje pracę gruczołów łojowych, działa oczyszczająco i wzmacniająco.

ekstrakt z korzenia prawoślazu -

prawoślaz należy do rodziny Ślazowatych (Malvaceae), w Polsce, w stanie naturalnym występuje rzadko, dlatego do celów farmaceutycznych i kosmetycznych jest uprawiany; korzeń prawoślazu zawiera 10% związków śluzowych, które działają osłaniająco, powlekająco oraz przeciwzapalnie na skórę i błony śluzowe; śluz z prawoślazu wykorzystuje się w preparatach do skóry suchej, wrażliwej i delikatnej, łagodzi on objawy egzemy, alergii, koi poparzenia słoneczne, niedawno stwierdzono również, że ma właściwości wybielające i rozjaśniające skórę.

ekstrakt z korzenia lukrecji -

roślina z rodziny Motylkowatych (Fabaceae), stosowana w medycynie od czasów starożytnego Egiptu. Współczesne badania potwierdziły właściwości przeciwwrzodowe i silnie przeciwzapalne wyciągów z lukrecji. W kosmetykach lukrecja pełni funkcje antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze. Z obecnej w lukrecji glicyryzyny otrzymuje się kwas 18-β-glicyretynowy, który chroni przed uszkodzeniami i wzmacnia naczynia krwionośne, kontroluje stan zaczerwienienia skóry i odbudowuje jej barierę ochronną.

ekstrakt z mirtu cytrynowego -

Backhousia citriodora jest drzewem naturalnie występującym w subtropikalnych lasach deszczowych północno-wschodniej Australii. Olejek eteryczny pozyskuje się z liści mirtu cytrynowego, ma on piękny głęboki cytrynowy zapach, o wiele przyjemniejszy niż zapach cytryny i do dziś stosowany jest w medycynie naturalnej i w przemyśle spożywczym. Jego właściwości bakterio- i grzybobójcze są porównywalne z mocą olejku Tea Tree. Mirt cytrynowy wspomaga regulację skóry tłustej, z nasilonym łojotokiem, problemowej, z zanieczyszczonymi porami i trądzikiem. Świeży, pozytywny aromat olejku poprawia nastrój i relaksuje, a dodatkowo może być wykorzystywany do inhalacji.

olejek bergamotki -

otrzymywany z owoców pomarańczy bergamota prawdopodobnie pochodzącej z basenu Morza Śródziemnego. Ze świeżych okryw owocowych otrzymuje się olejek , który używany jest w perfumerii i przemyśle spożywczym. W stężeniu nie wyższym niż 0,5% bywa stosowany w kosmetologii w leczeniu bielactwa, łuszczycy i trądziku. W aromaterapii wykorzystuje się jego właściwości antyseptyczne i odświeżające – bergamotka poprawia nastrój oraz usuwa objawy zmęczenia i stresu.

ekstrakt z kadzidłowca -

od wieków stosowany w medycynie ajurwedyjskiej, we współczesnej kosmetologii wykorzystywany jest przede wszystkich w preparatach do cery dojrzałej i naczyniowej. Wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe i ujędrniające, łagodzi podrażnienie i stan zapalny skóry, poprzez właściwości lekko ściągające zmniejsza widoczność rozszerzonych porów skóry i domyka naczynka krwionośne. Przywraca skórze jej naturalne pH.

olej rzepakowy -

rzepak jest rośliną oleistą jednoroczną z rodziny kapustowatych, z jego nasion pozyskuje się olej do przemysłu spożywczego, jak i kosmetycznego. Należy on do tłuszczów roślinnych korzystnych dla naszego zdrowia, zawiera NNKT, w szczególności dużą ilość kwasów omega-3 i -6, a ponadto polifenole, prowitaminę A, witaminy E i K. Wszystkie te substancje sprawiają, że olej rzepakowy jest równie dobrym kosmetykiem co oliwa z oliwek, czy olej arganowy. Dzięki witaminie E działa antyoksydacyjnie i przeciwwolnorodnikowo, poprawia nawilżenie skóry i chroni ją przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Funkcję ochronną, zabezpieczającą przed wyparowywaniem wody z głębszych warstw naskórka, pozwalają mu spełniać kwasy tłuszczowe, natomiast dzięki prowitaminie A stymuluje on komórki do odnowy, poprawia koloryt skóry oraz pozytywnie wpływa na jej kondycję.

witamina E -

występuje w postaci tokoferoli, tokotrienoli i tokomonoenoli, w produktach naturalnych, np. w awokado, oleju z kiełków pszenicy. Witamina E działa ochronnie na warstwę tłuszczową naskórka, poprawia ukrwienie skóry, wzmacnia tkankę łączną i wpływa na przyswajanie tlenu przez komórki. Ponadto, pobudza produkcję substancji przeciwzakrzepowych, zmniejszając ryzyko rozwoju schorzeń naczyń krwionośnych. Wspomaga leczenie łojotokowego zapalenia skóry i trądziku.

ekstrakt z rozmarynu -

liście rozmarynu (Folium Rosmarini) są surowcem wykorzystywanym do celów leczniczych, kulinarnych oraz w przemyśle kosmetyczno-perfumeryjnym. W kosmetyce rozmaryn stosuje się ze względu na bardzo wysokie właściwości antyoksydacyjne, przeciwwolnorodnikowe i przeciwbakteryjne. Usprawnia on krążenie krwi i limfy w naczyniach, zapobiega powstawaniu zastojów i zmniejsza opuchliznę, czym poprawia wygląd skóry, sprawiając że jest ona wygląda ona świeżo i promiennie.

ekstrakt z otręb ryżowych -

pozyskiwany jest z zarodków lub wewnętrznych łupinek ryżu i pod względem zawartości kwasów tłuszczowych stanowi wspaniały nawilżacz dla skóry. Przepełniony antyoksydantami, witaminami z grupy B, witaminą E oraz naturalnymi emolientami, nie tylko dostarcza skórze substancji nawilżających, jak również doskonale ją chroni. Początkowo stosowany przez Japonki, nazywany jest ich sekretem anti-age, ponieważ dzięki kombinacji witaminy B, E oraz skwalanu aktywnie wygładza i napina skórę, zmniejszając widoczność zmarszczek i zagięć. Dzięki obecności antyoksydantów – beta-karotenu i likopenu oraz koenzymu Q10 chroni skórę przed negatywnym wpływem czynników zewnętrznych oraz przywraca jej młodzieńczy blask i energię. Ponadto olejowy ekstrakt z otrąb ryżowych przyczynia się do poprawy kolorytu skóry – rozświetla ją i zmniejsza plamy pigmentacyjne.

 

Pojemność: 20 ml

 

CERTYFIKAT CPK BIO

Certyfikatem oznaczony jest produkt, którego składniki pochodzą z upraw ekologicznych i określa on procentową ilość składników naturalnych, które muszą znaleźć się w kosmetyku.

Ponadto produkt z tym certyfikatem gwarantuje spełnienie następujących standardów:

Zawartość najwyższej jakości składników pochodzenia naturalnego, w tym surowców pochodzących z upraw ekologicznych lub ze zbiorów wolno rosnących ziół i płodów.

Produkt nie zawiera parafiny, wazeliny, silikonów, czy innych pochodnych ropy naftowej, substancji syntetycznych, konserwujących, barwiących, czy zapachowych.

Nie zawiera składników modyfikowanych genetycznie.

Ani produkt, ani jego składniki nietestowane na zwierzętach. Ponadto nie zawiera on żadnych substancji pochodzących z martwych zwierząt, jak kolagen zwierzęcy, gliceryna, spermacet, tłuszcz z norek i in.

Nie zawiera chemicznych filtrów UV, nanomateriałów, oksyetylenowanych składników.

Produkt spełnia wymogi odnoszące się do ekologicznej utylizacji odpadów, zrównoważonego procesu produkcji kosmetyków i ich opakowań.

System certyfikacji CPK nadzoruje Urząd Kontroli Rolnictwa Ekologicznego (Kontrola ekologického zemědělství), będący organem kontrolnym Ministerstwa Rolnictwa Republiki Czeskiej i opiera się on o wymogi ECOCERT.

 

 



Eliksir ma lekką konsystencję, która szybko się wchłania, dlatego może być stosowany zarówno rano, jak i wieczorem. Struktura produktu, jak i bogaty skład sprawiają, że może być on nakładany na skórę solo. Jeśli zachodzi taka potrzeba można go również łączyć z lżejszym serum, bądź kremem.

 



Squalane, Camellia Oleifera Seed Oil bio, Argania Spinosa Kernel Oil bio, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Daucus Carota Root Extract, Hippophae Rhamnoides Berries Extract, Althaea Officinalis Root Extract, Glycyrrhiza Glabra Root Extract, Backhousia Citriodora Leaf Extract, Parfum*, Citrus Aurantium Bergamia Oil, Boswellia Carterii Extract, Brassica Campestris Seed Oil, Polyglyceryl-3 Diisostearate, Linalool**, Limonene**, Tocopherol, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Oryza Sativa Bran Extract

* kompozycja olejków eterycznych

**składnik olejków eterycznych