Składniki aktywne:
- dwufazowy ekstrakt z centelli Centeloil i Centella-P (INCI: Centella Asiatica Extract) to innowacyjny składnik, który wyróżnia się na tle tradycyjnych ekstraktów z centelli dzięki zawartości fazy olejowej bogatej w fitosterole. Dzięki zastosowaniu naszej technologii zero waste & upcycling, możliwe było odzyskanie i wykorzystanie cennej fazy olejowej, która normalnie byłaby utylizowana. Centeloil (faza olejowa) wspomaga regenerację mikrokrążenia, co prowadzi do lepszego odżywienia naskórka oraz wspomaga odbudowę bariery lipidowej skóry. Natomiast składnik Centella-P (faza wodna) jest bogaty w saponiny triterpenowe, które wykazują działanie przeciwzapalne, regenerujące i antyoksydacyjne. Wspólnie, te dwie fazy ekstraktu dostarczają skórze kompleksowej pielęgnacji, przyczyniając się do jej zdrowego i promiennego wyglądu.
- mleczan cynku (INCI: Zinc Lactate) to sól cynkowa kwasu mlekowego , która łączy właściwości jonów cynku i mleczanów w formulacjach kosmetycznych. Wykazuje właściwości łagodzące skórę i przeciwzapalne. Udowodniono, że jest skuteczny w kremach przeciwko psuciu się przez mikroorganizmy przy pH 4,5 bez potrzeby stosowania żadnych składników wzmacniających. W naszej formule, działanie tylko korzystanie na masę kosmetyku, ale również wspiera utrzymanie równowagi mikrobiologicznej osłabionej i wrażliwej skóry. Dlatego pH kremu Cica mieści się w przedziale 5.0-5.6.
- olej z ogórecznika (INCI: Borago Officinalis Seed Oil) pozyskiwany z nasion ogórecznika, olej ten jest bogaty w kwasy tłuszczowe, w tym kwas gamma-linolenowy (GLA), który odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowej bariery skórnej.